BLOGUL ACTIVITATILOR EXTRACURRICULARE

E Vremea Halloween-ului

E  Vremea   Halloween-ului

               În seara de 31 decembrie 2011 am făcut alături de elevii Şcolii ‘Spirea Sorescu’ din Zamfira   o incursiune în obiceiurile şi tradiţiile altor popoare, încercând  să rupem barierele culturale, dintre naţii.Am aflat prin intermediul Sărbătorii de Halloween şi a limbii engleze, că nu putem trăi izolati fără a respecta celelalte popoare, iar acest lucru nu înseamnă neapărat o imitare a obiceiurilor acestora;dimpotrivă;respectându-i pe altii, ne apreciem de fapt propriile credinţe şi tradiţiile nestramutate;ne lărgim orizontul. Elevii Scolii  Zamfira si-au sustinut activitatea sub forma unui concurs,fiecare clasă încercând să redea cât mai elocvent specificul sărbătorii de Halloween, cântând dar şi încântând audienţa.S-au prezentat ăantece, scenete,dansuri specifice sărbătorii,am călătorit spre originile Halloween-ului purtaţi fiind  de paşii copilăriei. Toate acestea au fost urmate de jurizare, alegându-se cea mai bună reprezentaţie, dar şi cele mai haioase costume.Pasii ne-au fost purtaţi apoi către Scoala Lipăneşti unde copiii s-au întrecut  pe ei înşişi,în costumaţia diversificată de Halloweeen, bună dispoziţie  şi implicare, fiind coordonaţi de domnişoara profesoară de limba engleză.

             Ne-am gandit ca ar fi un prilej minunat să va împartasim si dumneavoastra câte ceva din misterul acestei sarbatori.Celţii,sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 noiembrie. Această zi marca sfârşitul verii şi al recoltei şi începutul iernii, anotimpul asociat deseori cu moartea.Ei credeau ca în noaptea dinaintea Anului Nou limita dintre tărâmul celor morti si lumea lor devine neclară şi că fantomele celor decedaţi se întorc să băntuie pământul, creând probleme şi stricand recoltele. Tocmai de aceea, în noaptea de 31 octombrie, ei sărbatoreau Samhain,. In timpul celebrării, celţii purtau costume în general facute din piele si capete de animale pe care le sacrificau. Cand sarbatoarea lua sfarsit, ei foloseau focul de la rugii de sacrificiu pentru a-si aprinde focurile stinse mai devreme in aceasi seara. Scopul era acela de a-i proteja pe parcursul iernii care urma.
Probabil de aici a venit ulterior ideea dovlecilor luminati din interior.Până prin anii ’30, in America, Halloween-ul adus de colonistii englezi, devenise o sarbatoare cu parade, si petreceri raspandite prin tot orasul. Oamenii puteau  sa fie pacaliti (trick)dacă nu ofereau copiilor sau celor care le sunau la usa costumaţi o mică atentie (treat) – bomboane, dulciuri, mere. Obiceiul costumelor de Halloween are rădăcini adânci în istorie, plecând de la vechii celti chinuiti de gerul iernii, pana la englezii care considerau ca in noaptea in care se deschid portile celor fara viata, nu pot iesi afara din casă decat costumati pentru a speria, la randul lor, fantomele.

          Cel  mai popular mit de Halloween este, în mod sigur, cel legat de felinarele sculptate in dovleci, numite de americani “Jack-o-lantern”. Exista si un mit în spatele acestui obiect  care trebuie sa fie în fiecare casa în noaptea de Halloween. Acest mit izvoraşte dintr-o veche legenda irlandeza, care spune ca a fost odata un fermier batran si avar numit Jack Zgarcitul. Acesta era zgarcit, cartofor si avea un temperament foarte urăt.Se spune ca el a păcălit diavolul să se caţere într-un copac si apoi l-a prins acolo sculptând o cruce pe trunchiul copacului. Diavolul, înfuriat, pentru a se razbuna l-a blestemat pe bătrânul Jack ăa cutreiere pentru totdeauna pamantul, fara sa poata intra vreodată în iad sau în rai.Singurul lucru pe care i l-a ingaduit diavolul a fost sa poarte cu el un felinar sculptat intr-un dovleac care sa ii lumnineze calea.

Reclame

Comments on: "E Vremea Halloween-ului" (2)

  1. andreea stanescu said:

    este bine daca s-a ajuns deja la seara de 31 dec 2011, nici pe ce lume sunteti nu stiti, ce pretentie sa mai avem de la copii nostrii, cand voi cadre didactice nu stiti nici data la care se face referire in materialul prezentat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: